Arhiva proiecte

Magia cărţii prinde viaţâ pe zidurile Universităţii.
Iniţiază-te cu o privire!


Proiectul Strada Cărţii, o intervenţie artistică într-un spaţiu central şi foarte important din Bucureşti – zona “buchiniştilor” de la Universitate, cuprinde două componente: bannere (pe coloanele clădirii Universităţii) şi stenciluri, pe dulapurile metalice ale vânzătorilor de carte veche.
Bannerele sunt imprimate în fiecare an cu diferite conţinuturi, pe teme diferite, pe baza sugestiilor scrise oferite de public, în cadrul animaţiilor organizate în spaţii publice înaintea printării, ca un dialog între locuitorii capitalei.
Pentru prima sa ediţie (2007), bannerele au fost printate cu citate aparţinând unor personalităţi române şi internaţionale.
Pentru cea de-a doua ediţie (2008), printurile au cuprins proverbe şi zicători din lumea întreagă.

Stencilurile reprezintă portrete ale unor personalităţi culturale, artistice şi ştiinţifice din România şi din lume. În timpul lucrului, proiectul a devenit unul interactiv, trecătorii încercând să înveţe tehnica de realizare şi să recunoască personajele din spatele imaginii, creându-se astfel o performanţă artistică în sine.

Zona buchiniştilor de la Universitate a devenit un loc de pelerinaj cultural pentru bucureşteni, aşa cum remarca presa la prima sa ediţie. Oameni de toate vârstele şi categoriile sociale veneau zilnic în acest loc pentru a citi, a transcrie într-un SMS sau pentru a fotografia un citat sau mai multe, pentru a le transmite mai departe.Proiectul STRADA CĂRŢII a fost votat de majoritatea publicului expozitiei PROJECTS.B organizate la Cărtureşti la inceputul anului 2007. Pentru prima sa ediţie, s-au desfăşurat două acţiuni în care trecătorii din zona de implementare a proiectului au fost invitaţi să transmită celorlalţi un citat, un gând, un mesaj. S-au printat apoi şi s-au postat banere cu citate alese pe baza celor scrise de bucureşteni. În final, li s-au dat noi culori dulapurilor buchiniştilor şi artisti din echipa I LOVE BUCHAREST au făcut stenciluri reprezentând personalităţi din toate ariile culturii.

La cea de-a doua sa ediţie, bucureştenii au fost invitaţi să scrie proverbe şi zicători care să ilustreze ceea ce vor să transmită celorlalţi, de data aceasta întâlnirea cu artiştii având loc LA FÂNTÂNĂ, pe durata a trei zile. S-a scris, s-a selectat, s-a printat, s-a montat pe aceleaşi coloane ale Universităţii. Oamenii s-au întors să citească noile mesaje li să le transmită mai departe.

STRADA CĂRŢII este unul din proiectele care înseamnă implicare directă a oamenilor şi, prin intermediul citatelor şi a stencilurilor, conştientizarea că nu doar subscriem la a fi cetăţeni, că spatiul ne determină, dar că şi noi ne determinăm spaţiul, prin pasivitate sau prin acţiune directă sau mediată.

Feed-back-ul înregistrat de proiect din partea publicului bucureştean determină continuarea proiectului cu noi tematici.

<< inapoi

Editia 2008

Organizatori

Asociaţia din Pod

Sponsori:

Avrig 35

Parteneri:

Universitatea din Bucureşti
Primăria Sectorului 1
A.E.D.I. 2008

Parteneri Media:

TimeOut Bucureşti
Gândul
Descoperă
Business Magazin
MTV
ProFM Dance

Editia 2007

Organizatori:

Galeria MORA

Sponsori:

Porsche Bucureşti
Avantgarde Printing
Rulez
Avrig 35
Since Advertising

Parteneri:

Universitatea din Bucureşti
Asociaţia Cartea Veche

Parteneri Media:

24FUN
Tabu
TimeOut Bucureşti