Arhiva proiecte

Case pentru Îngeri, un al doilea proiect româno-britanic de artă comunitară, a fost organizat şi s-a desfăşurat la centrul pentru copii al Fundaţiei Sfânta Macrina din Bucureşti, în perioada 17-30 iunie 2007.

Timp de 2 săptămâni, o echipă de 10 artişti au lucrat împreună cu copiii şi au dezvoltat un proiect destinat decorării noii clădiri a centrului.
Pe baza elementelor create în timpul celor câteva ateliere de creaţie desfăşurate cu rezidenţii, copii din familii dezavantajate, au fost realizate o pictură murală interioară şi două instalaţii decorative pentru exterior.

Proiectul a fost realizat de artişti din echipa I love Bucharest împreună cu artişti ai Free Form Arts Trust din Londra.
Proiectul a fost coordonat de Alina Tudor.
Artişti: Alina Tudor, Răzvan Neagoe, Virginia Toma, Liviu Crihan, Irina Abaza, Sarah Hammond, Jhinuk Sarkar, Robert Worley, Andrew Dwyer, Joel Parkes.

Proiectul a început cu câteva workshopuri cu copiii centrului, lucrările lor sau elemente create de ei regăsindu-se în cele trei produse finale ale proiectului. Pentru creativitate şi contribuţia la proiectul “Case pentru îngeri”, copiii au fost răsplătiţi cu o diplomă, dulciuri, suc şi... două instalaţii - decor pentru grădina lor şi o pictură murală:


MOBILUL
- Tema primei serii de ateliere de modelaj a fost “aripi de înger” şi scopul a fost de a produce un mobil sculptural suspendat pentru grădina exterioară, inspirat de artistul Alexander Calder. Copiilor li s-a arătat cum se creează forme tridimensionale din sârmă de aluminiu îndoită pe care apoi le-au decorat cu sticlă colorată şi mărgele din ceramică. Lucrările copiilor au fost apoi încorporate într-o formă la scară mare a unui mobil suspendat, realizat de artişti.

INSTRUMENTUL – pentru a doua serie de workshopuri, copiii au făcut desene reproducând vietăţi marine şi scoici, pe care le-au transpus apoi în modele tridimensionale din ceară pentru o sculptură liberă de dimensiuni mari. Modele din ceară au fost apoi turnate într-un aliaj de cositor şi plumb de către artişti, la centrul Sfânta Macrina. Lucrările de artă create de copii au fost astfel încorporate de către artişti într-o sculptură mobilă al cărei cadru a fost realizat din lemn, metal şi sârmă, materiale reciclabile găsite la centru.

CASE PENTRU ÎNGERI – pictura pe tavanul centrului, având ca temă “casa”, a început cu o altă serie de workshopuri cu copiii, care au desenat şi pictat casa aşa cum văd ei o “casă pentru îngeri”, aşa cum şi-o doresc. După o serie de şedinţe de lucru, pe baza desenelor copiilor, 3 artişti englezi şi 4 artişti români au început pictarea tavanului noii clădiri ai Centrului pentru copii cu situaţii familiare deosebite, centru al Fundaţiei Sf. Macrina din Bucureşti. Conceptul final al picturii a luat forma unui inel de case care se ţin de mână, casele fiind pictate pe baza desenelor copiilor şi a inspiraţiei artiştilor.

<< inapoi


Linkuri

Parteneri:

Galeria Grigore Mora
Free Form Arts Trust

Sponsori:

Avrig 35
Grant Leonardo da Vinci

Parteneri:

Fundaţia Sfânta Macrina