Arhiva proiecte

Roll Up Art este un proiect anual de artă publică, care reuneşte lucrări de artă vizuală contemporană create de artişti români şi internaţionali şi le proiectează în spaţii deschise şi foarte aglomerate din Bucureşti, invitând trecătorii la contemplare şi oferind o alternativă la spaţiile de expunere clasice.

Pentru prima sa ediţie (4,5,10,11 noiembrie 2006), Roll Up Art s-a concentrat pe lucrări realizate de artişti români, în timp ce a doua sa ediţie (27,28,29 martie 2008) a lărgit contextul internaţional.

Peste o mie de lucrări de artă vizuală (pictură, sculptură, grafică, instalaţie, fotografie, video, dans contemporan) au fost proiectate pe ecrane de peste 60 de metri pătraţi.
Artişti din România, Marea Britanie, Statele Unite, Suedia, Olanda, Irlanda, Austria, Letonia, Estonia, Slovenia, Serbia, Croaţia, Grecia, Philippine şi India au oferit lucrările lor expunerii către publicul larg în cadrul acestui proiect.
Proiectul are două aspecte de bază – unul promoţional, pentru artişti şi lucrarile lor; şi unul educaţional şi informativ, pentru publicul larg, pentru trecători.
Roll Up Art încearcă să micşoreze distanţa culturală actuală dintre oraşele occidentale europene şi Bucureşti, dar şi pe cea dintre artişti şi publicul lor, dintre artă şi consumatorul său spiritual.Roll Up Art a debutat experimental în data de 5 mai 2006, în cadrul street fest-ului organizat de Ordinul Arhitecţilor din România pe strada Arthur Verona. Pentru proiecţii a fost folosit peretele uneia dintre clădirile de pe această stradă.
În cadrul "Zilelor Bucureştiului", în perioada 20-24 septembrie 2006 (alături de seria de acţiuni şi proiecte propuse de I love Bucharest cu acea ocazie) ploaia a permis Roll Up Art să proiecteze lucrări de artă plastică, fotografie şi film pe calcanul unei clădiri de pe strada Smârdan timp de doar 2 seri, în loc de cele 4 programate.

Proiectul desfiinţează barierele dintre galeriile de artă (spaţii expoziţionale clasice, care au în general o lipsă acută de vizitatori, cu excepţia vernisajelor), pe de o parte şi spaţiul public pe de altă parte, un spaţiu viu şi dinamic, aducând lucrările de artă în faţa publicului, căutându-şi publicul în loc să-l aştepte.
Proiectul tinde către un scop informaţional şi formativ pentru publicul său şi urmează a fi aplicat atât în spaţii publice centrale, din zone istorice ale Bucureştiului, cât şi în zonele mărginaşe ale Bucureştiului, în cartiere de blocuri, campusuri studenţeşti (alte spaţii urmează să fie identificate).

Prin proiectul Roll Up Art, artiştii îşi expun o parte din lucrările lor oricărui om care se plimbă pe stradă, în drumul său spre locul de muncă sau spre casă, care nu are timp să intre într-o galerie sau care are o "îndoială" în ceea ce priveşte arta contemporană, lucrări ce pot aduce nu doar o încântare a ochiului, dar şi un moment de reflectare, un moment imaginativ, creativ şi cultural, pe care noi înşine de multe ori suntem prea ocupaţi cu viaţa zilnică pentru a ne mai gândi să îl cătăm, să ni-l oferim.

Astfel, proiectul vine şi în întâmpinarea artiştilor, al căror statut în societate nu numai că nu este definit, dar este unul precar şi foarte fragil, artiştii tinzând să renunţe la munca şi talentul lor pentru a putea trăi. Acest proiect le dă artiştilor posibilitatea să se facă cunoscuţi unui public larg.

Continuitate:
Roll Up Art poate deveni un festival de artă anual în care artiştii, în special cei aflaţi la debut, vor putea să participe cu creaţiile lor.
Acest gen de manifestare artistică este adresată nu numai celor care sunt interesaţi în mod direct de acest domeniu cultural, ci şi oamenilor care în mod obişnuit nu au acces (economic, social, educaţional, cultural) la acest gen de manifestare artistică.

<< inapoi

Linkuri

Coordonator:

Mara Patriche

Editia 2008

Organizatori:

Asociaţia din Pod
Fundaţia MORA

Sponsori:

360 Revolution
Avrig 35

Parteneri:

A.E.D.I. 2008
A.N.T.

Parteneri Media:

TimeOut Bucureşti
Gândul
Descoperă
Business Magazin

Editia 2006

Sponsori:

Raiffeisen Leasing
Avrig 35
ProCredit Bank

Parteneri:

Teatrul Naţional Bucureşti
Centrul Naţional al Dansului
Autoritatea Naţională pentru Tineret
Grup AŞA
Since Advertising

Parteneri Media:

Radio Guerrilla
24FUN
Tabu
Cotidianul
Senso TV
TimeOut Bucureşti