Arhiva proiecte

În 27, 28 şi 28 noiembrie 2008, timp de trei nopţi, între orele 18.00 şi 7.00, spoturi roşii au luminat11 imobile degradate din centrul Bucureştilor, care, în timpul zilei, au fost marcate cu stickere, 11 imobile de pe străzile Budişteanu, Lutherană, Theodor Aman şi Calea Griviţei, cu valoare estetică şi istorică certă, căzute în uitare.


Red Spot a continuat cu expoziţia de fotografie şi video deschisa in sala Acvariu a MŢR, cu fotografii cu imobile uitate, condamnate, abandonate, din peisajul urban bucureştean, opinii şi istorii ale locatarilor unor astfel de case şi episodul spoturilor roşii de pe străzile Budişteanu, Aman, Lutherană şi Griviţei.

 

 

RED SPOT este un proiect de artă conceput ca proiect semnal, proiect de atenţionare şi conştientizare a bucureştenilor - locuitori şi autorităţi, societate civilă şi companii private.

RED SPOT este o “alarmă” pornită împotriva indiferenţei colective, care a început în serile de 27, 28, 29 şi 30 noiembrie şi a continuat cu o expoziţie de fotografie şi video la Muzeul Ţăranului Român (9-16 decembrie).

RED SPOT este un deget îndreptat spre câteva răni ale oraşului: clădiri, străzi, cartiere, oameni, într-un Bucureşti fost Paris al estului, în prezent un oraş îngropat printre maşini, praf, resentiment (sau un tânăr oraş european?), o viitoare capitală culturală sau un oraş haotic, comercial, consumatorist?

 

[IMG_8822.jpg]

Proiectul RED SPOT şi-a propus atragerea atenţiei asupra acelor locuri care sunt lăsate în paragină. Centrul capitalei este un astfel de spaţiu uitat de mult prea mult timp şi nu este singurul. Foarte multe străzi se degradează sub ochii noştri odată cu clădirile, monumentele de patrimoniu, chiar, care sunt foarte numeroase şi care accentuează aspectul neîngrijit şi atmosfera gri din Bucureşti.

Sunt locuri pe care le vedem în fiecare zi şi cu care ne-am obişnuit atât de tare, că nici nu le mai percepem cu adevărat, ne devin indiferente, uitând că fac parte din viaţa noastră zilnică.

Clădirilor şi străzilor li se adaugă oamenii, cei care au locuit odată în aceste monumente de arhitectură a epocii Parisului din Est, dar şi cei care locuiesc acum în unele dintre ele – chiriaşi sau proprietari repuşi în drepturile lor. Nu sunt doar ei oamenii în cauză. Li se adugă cei caer fac parte dintr-un prezent care conturează viitorul. Proprietari cărora li s-au retrocedat proprietăţile furate de o altă epocă a Bucureştilor se poziţionează acum faţă de ele de o manieră business imediată, care presupune în general demolarea casei ale cărei reparaţii înseamnă bani şi timp, orientându-se spre o valorificare imediată a terenului. Ceea ce se omite aici este faptul că proprietatea, imobilul, face parte din identitatea unei zone, care nu mai aparţine unui singur proprietar, fie el şi statul român, ci aparţine unui oraş. Oraşul nu este doar o sumă de clădiri, străzi şi instituţii, ci şi oamenii care îl locuiesc şi care îl fac să trăiască.

Faptul că oamenii determină pulsul urbei le conferă acestora vreun drept asupra elementelor sale (clădiri, instituţii, norme etc.)? Dacă da, ce drepturi? Şi cum sunt ele folosite, aplicate de către noi, locuitorii? Sau cum ar trebui s-o facem? Care sunt primele locuri spre care ar trebui să ne îndreptăm atenţia? De ce? Ce le face speciale? Ce le-a construit? Care le este istoria? Care este valoarea lor istorică, arhitecturală, estetică, identitară? Mai putem salva ceva? Ne mai putem salva istoria? O mai putem integra în prezentul şi viitorul oraşului nostru astfel încât să păstrăm bucuria apartenenţei noastre la o capitală europeană cu identitate proprie?

Raportul dintre trecutul, prezentul şi viitorul Bucureştilor se suprapune raportului dintre istoria oraşului, şantierele prezentului şi istoria construită de acţiunea şi/sau pasivitatea locuitorilor săi – indivizi, grupuri, asociaţii, instituţii (publice şi private).

RED SPOT este o chemare la depăşirea ignoranţei faţă de propria noastră istorie, faţă de propriul trecut şi prezent, la depăşirea nepăsării faţă de propriul nostru viitor.<< inapoi


Organizator

ASOCIATIA DIN POD

Coordonator:

grupul focAR

Linkuri