Arhiva proiecte

10 personaje, o harta, o poveste si-un traseu in cautarea lui Mitica

Locaţie: Bucureşti, Centrul VechiPerioada: Iunie – Septembrie 2009
Cine e Mitică? a atras publicul larg bucureştean într-o modalitate activă de sărbătorire a propriului oraş, incluzând (re)descoperirea urbei la nivel cultural şi istoric, printr-un proiect complex de artă publică, realizat împreună cu bucureştenii înşişi.

Cine e Mitică? propune o modalitate informală, interactivă şi participativă de redescoperire a istoriei oraşului Bucureşti. În proiectul de artă publică organizat în cadrul programului I love Bucharest cu ocazia aniversării a 550 de ani de atestare documentară a Bucureştilor, Mitică a fost un personaj, un obiect sculptural de mari dimensiuni, creat de artişti vizuali, alaturi de alte 9 personaje reprezentând 10 obiective cultural- istorice din Centrul Vechi al Bucurestiului. MITICĂ e bucureşteanul „par excelence”, cum îi zicea Caragiale acum un secol. S-au mai schimbat nişte lucruri între timp, dar numai „pe ici pe colo, prin locurile esenţiale”.

Mitică a fost şi un personaj de poveste, o poveste în care o Călătoare soseşte în Bucureşti pentru a-l găsi pe el, cel care îi furase inima la un bal din orăşelul său, Târgovişte, fostă cetate de scaun a Ţării Româneşti. În căutarea lui Mitică, Călătoarea a fost ajutată de alte opt personaje
fantastico-comico-realisto-istorico-abracadabrante ale Bucureştilor ultimelor secole: câţiva domnitori ai principatului, un ofiţer, un domn bogat, un avocat, un negustor, un personaj din imagistica urbană de-odinioară şi chiar şi un balaur intelectual!

Cum şi unde au fost realizate personajele

[IMG_3028.JPG]

10 artişti vizuali ajutaţi de copi, liceeni şi studenţi voluntari, au lucrat împreună în atelierele de creaţie ce s-au desfăşurat în vară în curtea Muzeului Municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu.
Am făcut împreună cunoştinţă cu muzeul capitalei şi cu istoriile a 10 locuri speciale din centrul vechi al urbei şi ne-am imaginat 10 personaje care vorbesc despre ele. Domnitori, ofiţeri, călători, negustori, domni şi doamne ale Bucureştilor din alte secole au fost reimaginate de cei 10 artişti şi ajutoarele lor şi au devenit 10 personaje sculpturale de dimensiuni mari.

[IMG_2882.jpg][4.jpg]

Lemn, polistiren, materiale textile, culori, pene, hârtii, mărgele şi multe altele au devenit mâini, picioare, mustăţi, pălării, botine, caftane şi tot felul de alte detalii şi elemente ale celor 10 personaje-obiect.

 

Copiii au învăţat diverse tehnici artistice, au desenat, pictat, modelat, schiţat, colat şi au construit într-un mediu creativ şi vesel în curtea Muzeului Municipiului Bucureşti.

 

Căutându-l pe Mitică, un weekend in Centrul Vechi

Bucureştenii au făcut cunoştinţă cu cele 10 personaje în weekendul în care s-au sărbătorit 550 de ani de la atestarea documentară a capitalei, în 18-20 septembrie 2009, în cadrul Zilelor Bucureştiului, eveniment organizat de ArCuB şi Primăria Municipiului Bucureşti.

În aventura regăsirii lui Mitică au fost invitaţi câteva mii de ajutoare: bucureşteni şi turişti, copii, elevi, studenţi, părinţi, bunici, pietoni şi biciclişti.

<< inapoi


Eveniment

Zilele Bucurestiului 2009
ARCUB
Primaria Municipiului Bucuresti

Organizatori

ASOCIATIA DIN POD