Arhiva proiecte

Un prim proiect de intervenţii artistice s-a derulat în spaţiul adăpostului de noapte din Bucureşti (Casa Ioana), incluzând ateliere de creaţie cu rezidenţii şi schimburi culturale între artişti români şi britanici (din cadrul FreeForm Arts Trust din Londra). Intervenţia artistică realizată a constat în pictarea faţadei fostei pieţe din cartierul Brâncoveanu, construită în perioada comunistă, spaţiu în care funcţionează adăpostul.

O a doua intervenţie artistică a fost realizată în spaţiul centrului de zi al aceluiaşi ONG – Casa Ioana – în iunie 2006. Trei dintre artiştii voluntari ai programului I love Bucharest au pictat faţada clădirii din cartierul Bucureştii Noi. La vernisajul picturii murale au participat personalităţi britanice şi române.

Casa Ioana 1

Casa Ioana este o asociaţie a cărei activitate este centrată pe probleme sociale. Casa Ioana este şi un adăpost de noapte pentru oamenii fără locuinţă din Bucureşti. Era singurul de acest gen din capitală, deşi numărul de astfel de cazuri sociale este de mulţi ani în continuă creştere. În toamna anului 2005, Casa Ioana găzduia deja un număr de 100 de persoane, copii şi adulţi. Adăpostul a fost amenajat într-o fostă piaţă construită în perioada comunistă, transformată acum în spaţiu de înnoptat pentru cei fără casă.
Înainte de toamna anului 2005, nici măcar cei care locuiesc în zona Brâncoveanu, acolo unde se află acest adăpost de noapte, nu ştiau de existenţa lui. Aceasta datorită faptului că nimic din aspectul său nu lăsa să se ghicească adevărata sa destinaţie. Peretele exterior era un perete de sticlă vopsit în întregime în alb. Atmosfera generală era una rece, sumbră şi impersonală. Nimeni din vecinătate nu înţelegea sau respecta în vreun fel acest loc.

În perioada 19 septembrie-3 octombrie 2005 Galeria "Grigore Mora" şi Fundaţia FreeForm Arts Trust din Londra au desfăşurat la Casa Ioana un proiect de artă publică şi comunitară ce a constat în pictarea faţadei adăpostului. Artiştii le-au propus rezidenţilor pictarea peretelui exterior, iniţial alb în întregime, astfel încât să se sugereze legătura cu casa, cu familia şi cu tot ceea ce înseamnă acestea. Pictura a fost realizată pe placaje de lemn care s-au lipit pe peretele de sticlă.
Înaintea intervenţiei propriu-zise, cei 8 artişti români şi cei 5 artişti britanici au condus aici o serie de workshopuri cu copiii şi adulţii din adăpostul de noapte de la Casa Ioana, astfel încât rezidenţii au participat la realizarea picturii zidului exterior, având astfel oportunitatea să se implice într-o activitate creativă, de care s-au bucurat şi pe care au apreciat-o la maxim. Faptul că au participat direct la înfrumuseţarea spaţiului care reprezintă casa lor, cel puţin temporar, i-a motivat din plin pentru respectarea şi păstrarea intactă a rezultatului colaborării inedită dintre artişti şi rezidenţi.

Experienţa aceasta a fost hotărâtoare pentru artiştii galeriei "Grigore Mora" şi pentru felul în care a evoluat ideea iniţială a programului "I Love Bucharest". Datorită impactului şi interesului nedisimulat al oamenilor care fac parte din acest adăpost, artiştii au realizat că prin arta lor pot schimba atât imaginea estetică a unui spaţiu public, cât şi mentalităţi şi chiar destine.

Acesta a devenit proiectul Casa Ioana 1, pentru că, în vara anului 2006 i-a urmat pictura murală de la centrul de zi (atunci pe punctul de a fi inaugurat), Casa Ioana 2.

Casa Ioana 2

Ca urmare a proiectului desfăşurat la Casa Ioana – adăpost de noapte, din zona Brâncoveanu, artiştii galeriei "Grigore Mora" au fost chemaţi să intervină cu mijloacele proprii artei şi pentru înfrumuseţarea noului spaţiu dedicat oamenilor fără locuinţă proprie. Acest nou spaţiu se află în cartierul Bucureştii Noi, vis-à-vis de Teatrul Masca. Este un centru social de zi, un loc în care oamenii fără adăpost pot desfăşura activităţi de zi: activităţi casnice cotidiene (spălarea hainelor, călcarea lor etc.), pot munci (câţiva dintre aceştia confecţionează coşuri de rafie destinate vânzării), pot juca ping pong sau diverse alte jocuri, pot citi ziare pentru a-şi căuta un loc de muncă etc.

Fiind vorba de un centru de zi, tema intervenţiei artistice a fost legată strict de activităţile pe care rezidenţii le pot desfăşura aici. Lucrarea plastică de pe zidul exterior este concepută astfel încât să facă legătura dintre acest "afară" şi "înăuntrul", intimitatea unei case obişnuite. Ferestrele, tema centrală a proiectului, lasă să se întrevadă viaţa imaginată din interiorul acestui spaţiu public destinat oamenilor fără casă.

Pictarea zidului (din beton, peste care s-au lipit placaje de lemn) s-a desfăşurat cu încurajări şi altercaţii mai mult sau mai puţin agresive la nivel verbal, aceasta în contextul în care oamenii din această zonă nu erau obişnuiţi cu astfel de acţiuni şi le dădeau conotaţii proprii.

Vernisarea a avut loc pe 7 iulie 2006, în prezenţa câtorva personalităţi române şi reprezentanţi în România ai Uniunii Europene şi ai Marii Britanii.<< inapoi

Linkuri

Casa Ioana 1

Parteneri:

Funadatia MORA
Free Form Arts Trust

Sponsori:

Avrig 35