Arhiva proiecte

Bucharest metroART incepe decorarea statiei de metrou Piata Victoriei 1 cu proiectul ZEBRULA

Primele 3 banci-zebre ale proiectului Bucharest metroART au ajuns in statia de metrou Piata Victoriei 1 in noaptea de 15-16 martie 2010.

Cele 3 “zebre” sunt primele obiecte de arta care apar in peisajul statiei de metrou, acestea fiind realizate cu sprijinul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National din Romania si semnalizand Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”.

Cele 3 obiecte de arta cu valoare utilitara adaugata reprezinta primul pas al celei de-a treia etape a proiectului Bucharest metroART, proiect din cadrul programului de arta publica participativa I love Bucharest.

ZEBRULA este proiectul conceput de Mara Patriche, artist vizual si reprezinta un prim esantion al celor 10 proiecte de interventii artistice alese prin vot direct de catre bucuresteni si partenerii proiectului pentru decorarea statiei de metrou

Sculptori: Paul Muscalu, Gabriela Muscalu, Liviu Muscalu

10 proiecte de intervenţii artistice vor decora spaţiul staţiei de metrou Piaţa Victoriei 1. Ele sunt propuse de artiştii echipei I love Bucharest şi artişti invitaţi din Marea Britanie, inspirate de oferta celor trei muzee de talie europeană din zonă.

 

 

[cahle.JPG][acvariu.JPG]

 

Interventia artistica in spatiul statiei de metrouPiata Victoriei 1 a inceput in iunie 2008 cu o serie de ateliere decreatie desfasurate la muzeele din zona:Muzeul Taranului Roman, Muzeul National de Istorie Naturala "GrigoreAntipa" si Muzeul National de Geologie. In jur de 100 decopii (cu varste de 6-14 ani), 20 de artisti romani si britanici si 3reprezentanti ai muzeelor au lucrat impreuna, au desenat, pictat,modelat, brodat etc. timp de 3 saptamani.

Imagini blog Ateliere de Creatie

 

Publicul votează la Cărtureşti

[PiataV-propuneri16.jpg]

imagini

Expoziţia de propuneri de intervenţii artistice pentru spaţiul staţiei de metrou Piaţa Victoriei 1 a avut loc în galeria sub_Cărtureşti din capitală în perioada 21 octombrie-11noiembrie 2008.

23 de propuneri au fost prezentate publicului pentru alegere, votul acestuia fiind considerat în pondere egală cu votul juriului (format din reprezentanţi ai muzeelor, Metrorex, UniCredit Ţiriac Bank şi TimeOut).

Peste 500 de vizitatori ai expoziţiei au votat cu entuziasm şi responsabilitate proiectele preferate.

Au fost selectate 10 instalaţii şi obiecte decorative.

 

Proiecte selectate pentru realizare

Pentru semnalizarea Muzeului Ţăranului Român:

- Cahle - proiect propus de artist Virginia Toma

- Oraşul şoaptelor - artist Alice Maddicott (Marea Britanie)

- Vizitând tradiţiile - artist Ramon Sadîc

- Metrocarpet - artist Alina Tudor

 

Pentru semnalizarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa":

- Acvalight - artist George Ionescu

- Acvariu - artist Irina Abaza


ACVARIU propune un decor pentru pasarela ce face legatura intre cele doua peroane ale statiei de metrou Piata Victoriei 1. Pasarela este unul dintre spatiile cele mai aglomerate ale statiei de metrou, dar si unul dintre spatiile privilegiate in subteranul bucurestean, bucurandu-se de mai multa lumina decat peroanele.
Interventia artistica propusa aici va transforma acest spatiu in unul ce va aminti de peretele de sticla al unui acvariu imens. Iluzia optica creata, determinata de compozitie, si in care lumina joaca un rol foarte important, va da impresia unui spatiu marit, atenuand astfel disconfortul aglomeratiei cvasipermanente din timpul zilei.
Urmarind un joc de lumina, forma si culoare, compozitia proiectului - alcatuita din animale si plante marine: pesti, caluti de mare, alge, stele de mare - este un colaj din plexiglas de diverse grosimi, culori si cu grade diferite de transparenta si fluorescenta. Pe plexiglas se va interveni cu culori de sticla, pentru a crea mai mult dinamism.
Proiectul se lasa inspirat de acvariile cu pesti exotici din Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” si de exponatele sale vii, alaturi de creatiile copiilor din doua dintre cele 5 ateliere de arta ce s-au desfasurat la muzeu in luna iulie, in cadrul primei etape a proiectului Bucharest metroART – componenta Piata Victoriei 1.


- Zebrula- artist Mara Patriche

Pentru semnalizarea Muzeului Naţional de Geologie:

- Planetaria - artist Mihaela Ciuştea

 

- Life before the Subway - artist Vladimir Dincu

 

- Hubble Bubble - artist Irina Broboană

Metromuse, un proiect destinat celor 3 guri de metrou din Piaţa Victoriei, se află deasemeni printre preferinţele juriului şi ale publicului.

 

 

"Bucharest metroART e un proiect ambiţios care şi-a propus să activeze un vehicul de promovare a artei pe termen lung, existent deja în alte capitale europene, unde metroul facilitează nu doar transportul subteran, ci şi întâlnirea cu arta urbană. Sperăm ca lucrările preferate de public şi de juriu să poată fi integrate armonios în spaţiul vizat." - Ioana Roescu, membru juriu din partea UniCredit Ţiriac Bank

 

 

Bucharest metroART este un proiect in derulare organizat acum in doua dintre statiile de metrou din Bucuresti: Gara de Nord 1 si Piata Victoriei 1.

Bucharest metroART:
- reabilitează estetic şi cultural spaţii ale metroului bucureştean;
- realizează o legătură vizuală între staţiile de metrou şi obiective istorice, culturale şi turistice de la suprafaţă;
- este un produs artistic ce se adaugă patrimoniului cultural naţional şi local;
- plasează metroul bucureştean pe harta turistică culturală a capitalei României.

Prin interventii artistice, proiectul intentioneaza sa schimbe perceptia comuna a acestora, de spatii de tranzit, in cea de spatii publice bogate, capabile sa gazduiasca schimburi culturale complexe.

Bucharest metroART este un proiect cultural unic, atat din perspectiva interventiilor artistice in aceste spatii, cat si prin colaborarea dintre un ONG de artisti, o institutie publica non-culturala, cateva companii private si comunitatea urbana ca actor decizional activ.

Bucharest metroART este un proiect pilot si o invitatie catre institutii publice, initiative private si apartinand sectorului civil de a propune si dezvolta noi idei de proiecte de arta si culturale destinate spatiului public din capitala Romaniei.<< inapoi


Organizatori:

Asociaţia din Pod

Parteneri Media 2008

TimeOut Bucureşti
Descoperă
Business Magazin
MTV
ProFM Dance
Mediafax