Arhiva proiecte

Bucharest metroART este un proiect pilot şi o invitaţie către instituţii publice, iniţiative private şi aparţinând sectorului civil de a propune şi dezvolta noi idei de proiecte de artă şi culturale destinate spaţiului public din capitala României.

Artiştii echipei I Love Bucharest au schimbat atmosfera din staţia de metrou Gara de Nord

Intre 21 iulie şi 2 august, în fiecare noapte, între ultimul şi primul metrou al zilei, 20 de artişti au pictat 9 suprafeţe din spaţiul staţiei de metrou, însumând peste 120 de metri pătraţi. Cele două peroane ale staţiei Gara de Nord 1 au fost decorate pe rând, reprezentanţii Metrorex oferind artiştilor asistenţă şi suport permanent.

Propunând o tematică eclectică, ce combină elemente proprii Bucureştiului interbelic cu elemente vizuale contemporane, lucrările realizate în cadrul proiectului şi-au propus să schimbe atmosfera austeră a staţiei de metrou, să-i creeze o identitate vizuală imediat recognoscibilă şi să ofere călătorilor cu metroul şi vizitatorilor capitalei un punct de referinţă aparte în periplul zilnic, respectiv în sejurul petrecut în Bucureşti. Tematica decorului a fost stabilită de către echipa I love Bucharest de comun acord cu SC METROREX SA, pe baza răspunsurilor oferite de călători la chestionarele adresate în luna aprilie.
Au lucrat în fiecare noapte timp de 2 săptămâni, folosind sprayuri şi vopsele de pictură, pe o temă aleasă în prealabil de public şi agreată de Metrorex: Bucureştiul nou şi vechi.

Gara de Nord 1 este prima staţie de metrou în care s-a intervenit artistic. Următorul spaţiu propus este staţia Piaţa Victoriei 2. Proiectul este în desfăşurare, prima etapă constând în ateliere de creaţie pentru copii organizate în spaţiul şi cu ajutorul celor trei muzee din zonă – Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" şi Muzeul Naţional de Geologie. Creaţiile copiilor vor fi punctul de plecare pentru conceptele propuse de artişti pentru intervenţia efectivă în spaţiul metroului. La jumătatea lunii octombrie, la Librăria Cărtureşti, artiştii vor prezenta publicului larg propunerile lor. Selecţia se va face de către un juriu specializat şi simultan de către public, prin vot direct. Intervenţia artistică efectivă se va realiza în cursul anului viitor.
[Bucharest+metroART+(398).jpg]
Proiectul Bucharest metroART. Arta te priveşte!, cu cele două componente ale sale – Gara de Nord 1 şi Piaţa Victoriei 2, este un punct de plecare, un proiect pilot, pentru viitoare iniţiaţive artistice individuale, colective, private, publice şi din sfera societăţii civile.<< inapoi


Organizatori:

Asociatia din Pod

Sponsori

Echipa

Irina Abaza
Mara Patriche
Virginia Toma
Razvan Neagoe
Marilena Burcea
Codruţa Cernea
Irina Broboană
George Ionescu
Mihai Florea
Irina Garcia
Ramon Sadîc
Vladimir Dincu
Raluca Gheorghe
Cristian Georgescu
Bogdan Strătescu
Liviu Crihan
Mihaela Miron