Arhiva proiecte

BUCHAREST IN_OUT / Orașul ca iluzie
19 octombrie -15 noiembrie 2017
PASAJUL UNIVERSITĂȚII

 
Curator: Adriana Mereuță
Artiști: Irina Abaza, Marilena Burcea, Adrian Dică, Fiastru&Rădescu, Adriana Mereuță, Aneli Munteanu, Mara Patriche, Gabi Stamate, Cristina Taraș.

 

 


“Zi de zi orașul este o situație, o contradicție, un paradox, fiind simultan ordinar și extraordinar. Din perspectiva colecției de acțiuni repetitive și banale, care se produc și re-produc, orașul pare a fi un sit al rezistenței. Și totuși viața de zi cu zi e în revoluție, nu e doar o poveste spusă de intelectuali către și pentru intelectuali – există magia iluziei apropierii și depărtării, în aceeași măsură, în practica de zi cu zi. Nu întotdeauna suntem fericiții posesori ai unei perspective aeriene, totalizatoare, însă de fiecare dată trăim orașul la nivelul străzii. Consumăm vizual acest oraș ca pe un tărâm personal, prin scuaruri și piețe publice, îl vindem și îl cumpărăm în librării și cafenele, îl investim și planificăm în bănci și panouri publicitare.  Iluzia pe care o proiectăm asupra realităților congelate de prea multă planificare, urbanizare, control, mediază adaptarea circumstanțială, pe trasee arareori premeditate altfel decât funcțional.
 

 
Geografia urbană nu poate fi repede explicată rațional decât ca sumă a celor mai scurte distanțe dintre serii de puncte parcurse de un corp/individ în mișcare, ca într-un joc ce poartă numele – scris mare – ILUZIE. Iluzia dă dependență – cu sintaxa suntem în regulă,  cu semantica încă ne luptăm. Care ar fi regulile după care care tu te joci? Și unde crezi că vei ajunge? Și dacă ai dezvălui până în cele mai mici detalii o secvență a iluziei pe care o joci, realizezi cât de restricitivă poate fi ? Ok, am câștigat o experiență specifică, dar care este rolul iluziei în construirea de sens  pentru orașul cu care/în care mă joc?  Și ce rol are iluzia în raportul dintre realitatea ta și cea externă? Bizar – dar în această coreografie a apartenenței, nu suntem pe deplin nicăieri. Și totusi sintagma “mi se pare că…” în raport cu certitudiunea lui ”stiu …” vis a vis de oraș pare a fi abordarea sănătoasă în practica socială a întâlnirii. “

Text curatorial de Adriana Mereuță.

 
Bucharest IN-OUT este un proiect  anual de intervenţie culturală și se află la a II-a ediție, un proiect de creaţie şi expunere temporară a unei serii de intervenţii de artă în spaţiul public din capitală, lucrări concepute de 10 artişti vizuali contemporani.

 
În acest an , toți liceenii din București, sunt invitați să participe în acest proiect cu lucrările lor ( foto , video, discursive) pe www.bucharestinout.ro până pe data de 14 noiembrie , pentru o expunere în spațiul public virtual. O serie de ateliere de diseminare a proiectului au fost organizate în 4 licee din București: Nicolae Tonitza, Ioan Socolescu, Dimitrie Paciurea si Gheorghe Lazăr.

 
Dedicat relaţiei dintre locuitor şi spaţiul public ca spaţiu de co-locuire, într-o manieră asemănătoare celei de locuire a spaţiului personal, privat, Bucharest IN-OUT  îşi  propune să ilustreze o posibilă participare la (re)aproprierea și transformarea unui spaţiu public într-unul personalizat, de comunicare, coabitare şi accueil.

 

Finanțatori:

Acest proiect cultural este  finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de catre Primăria Generală Capitalei prin Centrul de Proiecte Culturale ARCUB

Proiect co-finanțat de AFCN .

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

 

Parteneri: Pavilion Journal, Comunitatea Reforma, Creative Evolution, Radio România Cultural, Modernism Punct Ro, ART7, Smart FM. Liceele :   Colegiul  Tehnic de  Arhitectură și Lucrări Tehnice Ioan N. Socolescu, Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, Liceul Dimitrie Paciurea, Colegiul Național Gheorghe Lazăr.

 << inapoi


FINANȚATORI

FINANȚATORI
AFCN
ARCUB

PARTENERI

PARTENERI MEDIA
Pavilion Journal
Comunitatea Reforma
Creative Evolution
Radio România Cultural
Modernism Punct Ro
ART7
Smart FM

LICEE

NICOLAE TONITZA
DIMITRIE PACIUREA
IOAN N.SOCOLESCU
GHEORGHE LAZĂR