Arhiva proiecte

Art Delivery – un proiect de cooperare între diferite instituţii publice, numeroase ONG-uri şi iniţiative private, printre care şi Galeria “Grigore Mora”, care a ales să prezinte proaspătul program de artă publică şi comunitară, I love Bucharest. Desfăşurat pe una dintre străzile din centrul capitalei, evenimentul a fost primul dintr-o serie ce a continuat în fiecare an. Organizaţiile culturale s-au alăturat într-un demers de conştientizare şi angajare în problema “invaziei maşinilor” în spaţiul oraşului. I love Bucharest s-a prezentat atunci publicului, a organizat câteva acţiuni participative şi a initiat câteva proiecte care s-au continuat în anii următori.

Street Deliverya fost tema declarată a celei de-a doua ediţii a evenimentului. I love Bucharest şi galeria de artă au participat cu proiecte originale, care au atras din nou un important segment al publicului evenimentului şi au câştigat noi aderenţi la valorile programului.


Art Delivery – 5-6 mai 2006

Programul I love Bucharest a fost prezent în zilele de 5 şi 6 mai 2006 în cadrul evenimentului urban “Strada ta este strada mea!”, desfăşurat în cele două zile pe strada Pictor Verona din capitală. Acest “traseu cultural", eveniment desfăşurat cu sprijinul primăriilor sectoarelor 1 şi 2 şi a Primăriei Capitalei, a fost organizat de Ordinul Arhitecţilor din România şi Librăria Cărtureşti, în colaborare cu numeroşi parteneri, printre care Galeria "Grigore Mora" şi Asociaţia “Gaspar, Baltasar & Melchior”.
Cele mai importante momente pentru I love Bucharest au fost: atelierul în stradă pentru copii şi tineri, promovarea programului prin flyere şi cărţi poştale realizate de artişti, derularea unui episod pilot a proiectului Roll Up Art şi completarea de către public (105 bucureşteni, cu vârste cuprinse între 10 şi 66 de ani) a unui chestionar realizat de membrii echipei, care a validat oportunitatea intenţiilor programului şi proiectelor sale. Printre proiectele prezentate publicului în acele două zile au fost şi Desenează pentru Bucureşti şi Ghivece. Acestea au atras copii, tineri şi adulţi de toate vârstele şi i-au încurajat pe bucureşteni să picteze şi să deseneze (în general, pe tematici urbane sau pur şi simplu liber) pe hârtie şi ghivece, locul de joacă preferat, drumul spre şcoală, strada mea, şcoala mea, oraşul meu etc., în modul individual de percepţie a Bucureştilor din zilele noastre. Proiectul Ghivece a fost iniţiat de Asociaţia “Gaspar, Baltasar & Melchior”, partener al galeriei în programul I love Bucharest.O modalitate de informare asupra programului I LOVE BUCHAREST a fost atunci şi este în continuare reprezentată de cărţile poştale realizate de către artiştii din cadrul galeriei. Artiştii au folosit în principal fotografii din Bucureştii noştri, pe care le-au prelucrat plastic, astfel încât să medieze vizual direcţia programului, înviorarea estetică a oraşului, prin proiecte propuse de artişti şi realizate împreună cu oamenii. Acestea reprezintă un prim mod de autofinanţare a programului I LOVE BUCHAREST.

Street Delivery – 1-3 iunie 2007
Pentru ediţia a doua a “traseului cultural Arthur Verona”, I love Bucharest a venit cu două proiecte interactive:

Curierul (proiect propus de arh. Adriana Mereuţă), un exerciţiu liber de comunicare unul cu celelălalt, având ca subiect de discuţie oraşul Bucureşti, oraş în care locuim sau pe care doar îl tranzităm. De cele mai multe ori, acest celălalt rămâne suspendat în paginile care se rescriu în fiecare an în cartea de telefoane. De această dată, distanţa dintre noi a fost micşorată prin intermediul scrisorilor propuse ca mijloc de comunicare.
Galeria de Portrete (proiect propus de Virginia Toma), adresându-se în aceeaşi măsură tuturor, prin intermediul desenului, geografie umană ce urma să se materializeze printr-o expoziţie, care, din motive obiective, n-a mai putut fi organizată.
Grupul focAR, prezent alături de I Love Bucharest la acest eveniment, a prezentat proiectul Urban Traces, o acţiune interactivă în care cetăţenii, indivizii urbani, şi-au imprimat pur şi simplu gândurile. Suportul acestor printuri ale gândurilor a fost reprezentat de zidurile şi mobilierul urban din zonă, precum şi un plic mare din pânză, continuând seria spaţiilor neconvenţionale ale desfăşurării proiectului (care a debutat la începutul 2007) şi interacţionând astfel cu proiectul Curierul.
Proiectele au fost organizate şi susţinute de Asociaţia din Pod, Galeria “Grigore Mora” şi Avrig 35.

<< inapoi